3G är inte nödvändigtvis bättre Edge

iPhonehysterin verkar inte mattas av, i alla fall inte i de delar av världen (den verkliga såväl som virtuella) där jag vistas. Trots alla fiffigheter som Apple lyckats klämma in finns det alltid några som inte är nöjda, och den största är nästan alltid avsaknaden av 3G.

Analytiker har till och med uttalat sig i media och sagt att iPhone inte kommer att slå i Sverige just för att den saknar 3G*. Men är egentligen 3G så himla mycket bättre än Edge, som iPhone är utrustad me?

Nej. I alla fall inte om man får tro den här artikeln. Skribenten listar ett antal faktorer som gör att skillnaden inte blir så stor, och i bland faktiskt till Edges fördel. En av de viktigaste faktorerna är latency, hur lång tid det tar att få svar från servern man anropar. Eftersom de flesta webbsidor idag hämtar information från flera andra servrar (exempelvis annonser eller bilder som ligger lagrade på annat håll) är det många anrop som skickas ut på olika håll (det är ju bara att gå in på aftonbladet och se hur lång tid det tar att ladda alla annonser).

The result: loading Web pages on a 3G phone may actually take about the same amount of time as a phone loading those pages over an EDGE network because all the network time is spent setting up and tearing down connections, not actually sending big amounts of data. And so far, most carriers have preferred to optimize bandwidth at the expense of latency.

Lägg därtill att högre bandbredd är känsligare för störningar (hur många adsl-kunder har inte hört att de inte kan få 24Mbit för att de bor mer än ett par hundra meter från telestationen?) och skillnaden mellan 3G och Edge blir väldigt liten.

Because of the sophisticated signaling needed to do high-data rate transmission over narrow-band radios, higher bandwidth networks don’t do as well in real-world radio environments as a lower speed network will. Multi-path interference, doppler frequency changes, and radio noise disrupt high-bandwidth signals more than low.

Det finns fortfarande ett litet aber och det är att Edge inte är särskilt utbyggt i Sverige. I nuläget är det Telia som har ett litet nät, men det är framför allt i storstäderna det är tillgängligt, så om Apple inte väljer Telia som operatör så kommer nog 3G vara ett krav för att iPhone ska kunna utnyttjas fullt ut här.

Nu lär det sannolikt inte dröja allt för länge innan vi ser en 3G-version av iPhone, inte minst när den lanseras i Japan där GSM inte ens finns. Steve Jobs har ju sagt att 3G i nuläget drar för mycket ström och skulle göra telefonen alldeles för stor, varför det i nuläget inte är ett alternativ. Men utvecklingen går ju hela tiden framåt och Broadcom presenterade nyligen ett 3G-chip som är både litet och strömsnålt. En tänkbar kandidat för en kommande iPhone med 3G alltså, som inte nödvändigtvis behöver bli bättre än dagens med Edge.

* Trots detta bedrivs storskalig privatimport av iPhone, trots att det är besvärligt att få dem fungera med svenska operatörer och att varje uppdatering Apple släpper kan innebära nya problem, något som torde bevisa att iPhone har dragningskraft trots avsaknad av 3G.

2 reaktioner på ”3G är inte nödvändigtvis bättre Edge

  1. Fasen vad bra artikel, har suttit och undrat ifall man skulle vänta på en 3g version, men är helt övertygad om att det är onödigt. TACK!

  2. Tack för berömmet, men glöm inte att det bara är Telia som har Edge i Sverige.

    Å andra sidan, jag klarar mig bra på enbart wifi, och i något enstaka fall gprs på mitt telesnorabonnemang.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.