Nej, det finns fortfarande inga virus för Mac OS X

I helgen kom rapporter om en så kallad trojan (efter den berömda hästen i Troja) som ändrar nätverksinställningarna på en Mac så att den som råkat installera det hamnar en falsk sida om man försöker logga in på www.ebay.com. Syftet är att stjäla användarens kontoinformation för att komma över pengar.

TT nappade på nyheten och skickade ut en text om detta till landets alla tidningar och mediehus som glatt publicerade, då alla ”vet” att Macen ska vara så säker och fri från virus (läs texten på Sydsvenskan). Tyvärr är den inte helt korrekt och viss information har utelämnats.

Till att börja saknas det en förklaring av vad en trojan är, och ordet virus förkommer flera gånger i texten vilket skrämmer upp läsare i onödan. En trojan är helt enkelt ett program som utger sig för att vara något annat än det egentligen är i hopp om att datoranvändaren ska luras att ladda hem och starta programmet så att det kan ställa till med sin oreda. Det vanligaste är att man får trojaner via e-post som påstås vara bilder eller filmer med en naken Britney Spears eller annan valfri kvinnlig kändis.

I just det här fallet hittar man trojanen på porrsidor där det sägs vara en insticksfil till QuickTime som påstås behövas för att man ska kunna titta videosnuttar med just porr. Gissningsvis kommer trojanen snart att dyka upp på sidor med piratkopierat material eftersom det inte är helt ovanligt att samma människor ligger bakom sidorna, även om så inte alltid är fallet.

Det innebär att den som inte surfar efter porr eller piratkopierat material löper extremt liten risk att ens stöta på trojanen. Men skulle man ändå göra det så krävs det fortfarande att användaren själv laddar ner och installerar trojanen. Den kan alltså inte infektera datorn om du som sitter vid datorn är passiv.

Ett virus å andra sidan sprider sig själv mellan datorer, oftast via e-post, utan att användaren behöver göra något. Jag ska inte säga att det är omöjligt att göra ett virus för Mac, men det finns inte samma förutsättningar som i Windows.

Är det då förvånande att det nu har dykt upp en trojan till Macen? Nej, inte särskilt. Det är snarare förvånande att den dröjt så länge. Innebär den någon risk för Macanvändare? Ja, för den som gladeligen installerar saker på datorn utan att tänka sig för, men för den som funderar lite på vad det är man laddar hem och försöker installera är risken minimal.

Att tänka efter före är faktiskt ett bättre skydd än ett antivirusprogram. Det senare är nämligen beroende av att vara ständigt uppdaterat för att man verkligen ska kunna vara säker på att det ger ett bra skydd, och risken är snarare att en falsk känsla av trygghet gör att användaren känner sig osårbar och begår dumheter på nätet.

Så har du lite sunt förnuft är din Mac fortfarande säker utan antivirusprogram, fast det kanske kan krävas en extra dos av den varan hos dem som porrsurfar.

2 reaktioner på ”Nej, det finns fortfarande inga virus för Mac OS X

  1. Så nu har jag förhoppningsvis stavat rätt =) hoppas det är ok att jag länkar till ditt inlägg. Länkar är ju allt som oftast bra för PR och sådant =)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.