Icas köttfusk kan vara bra för miljön

Kunderna sviker Icabutikernas köttdiskar skriver DN idag. Om det håller i sig och konsumenterna verkligen drar ner på köttkonsumtionen, i stället för att gå till andra butiker, så kan det få en positiv effekt på miljön. För att äta kött är resursslöseri utan like.

Det skulle gå att skriva hur mycket som helst om ämnet, men jag nöjer mig med ett par rader om vatten, som faktiskt är en bristvara i stora delar av världen.

För att producera ett kilo spannmål går det åt ca 1000 liter vatten. För att producera ett kilo nötkött går det åt ca 100.000 liter. Man skulle kunna odla rätt mycket vete, morötter, grönsaker eller nötter med samma mängd vatten som den industriella köttproduktionen förbrukar. Och växter är ju som vi alla vet bra för miljön då de tar hand om koldioxid, så ett par rejäla köttskandaler runt om i världen skulle kunna betyda mer för klimatet än alla miljöbilar tillsammans.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.