Moderna myter: tvättstugan

Det är dags att avliva några myter om tvättstugan:

1. Om jag har gjort rent tvättmedelsfacket så har jag städat tvättstugan.
Tyvärr en av de vanligaste missuppfattningarna när handlar om gemensamma tvättstugor. Det krävs dock lite mer än så för att du ska kunna känna dig stolt över din insats. Tvättmedelsresterna ovanpå maskinerna, på golvet samt tvättmedlet du av någon outgrundlig anledning lyckats kleta in på fronten av tvättmaskinen måste tas bort. En närbesläktad myt handlar om luddfilter, vilken går ut på att det räcker med att rensa bort luddet i torktumlaren och lämna hälften på golvet.

2. Bättre lite skit här och där än ett rent helvete.
Den lates ursäkt för att slippa städa är väl känd över hela landet, kanske hela världen. Visst kan det ligga något i påståendet, så länge det inte handlar om tvättstugor. För även den late kommer en dag att tappa nytvättade kläder på det skitiga golvet och upptäcka att det är jobbigare att köra en ny maskin än att städa ordentligt i förväg.

3. Om jag inte ser skiten så finns den inte.
Ledsen, men bara för att du inte ser dammråttorna, tvättmedlet och gruset på golvet så betyder det inte att det inte finns. Däremot betyder det att du borde göra ett besök hos en optiker.

4. Dammet under mangeln är det ändå ingen som märker.
Trodde du ja. Så snart du lämnar tvättstugan så kryper det fram. Magi? Knappast. Det är bara lufttrycket från dörren du stänger, och nästa tvättare öppnar, som får det att virvla ut igen.

5. Dagens tvättmedel är mycket mer effektiva än gårdagens.
Myt? Ja och nej. Det beror på vem som säger det. Dagens tvättmedel är självklart mer effektiva än de som fanns att köpa när jag lärde mig använda en tvättmaskin. Det krävs mindre mängd och lägre temperatur för att uppnå samma, eller rent av bättre resultat. Men en sak har inte ändrats. Tvättmedlet måste fortfarande befinna sig i tvättmaskinen. Ovanpå, eller utsmetat på luckan gör det ingen nytta, och jag betvivlar starkt att Via någonsin kommer att utveckla ett så pass effektivt medel.

6. Det är ju ändå ingen annan som städar, så varför ska jag?
Det här är väl ingen myt? Det är ett påstående, kanske du tänker nu. Men nej, än så länge är det en myt. Jag städar i tvättstugan (oftast när jag kommer ner, för att mina nytvättade kläder inte ska behöva bli skitiga så snart jag tar dem ur maskinen, och när jag går), och jag vet att det är minst två eller tre andra grannar som också städar. Men det vete fan hur länge till jag står ut, så snart är det nog inte längre en myt utan bara ett påstående.

2 reaktioner på ”Moderna myter: tvättstugan

  1. Det får du så gärna göra. Jag hade själv tänkt sätta upp den i vår egen tvättstuga en gång då det verkligen slarvats med städningen, men har faktiskt inte vågat.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.