Grattis Kimi!

Vilken rysare. Dagens F1-lopp kunde knappast ha blivit bättre. Kimi Räikkönen, på tredje plats i tabellen, var tvungen att slå Lewis Hamilton med minst sju poäng och Alonso med minst tre för att ta hem världsmästartiteln. Ett ganska hopplöst läge, milt uttryckt. Trots detta gick han inte bara i mål som loppets segrare utan som världsmästare, efter att Hamilton fått tillfälliga problem med motorn kort efter starten.

Nu säger jag bara Kiitos Kimi. Ett underbart lopp och en riktigt bra säsong. Trist att det dröjer så länge innan F1-cirkusen 2008 drar igång.

3G är inte nödvändigtvis bättre Edge

iPhonehysterin verkar inte mattas av, i alla fall inte i de delar av världen (den verkliga såväl som virtuella) där jag vistas. Trots alla fiffigheter som Apple lyckats klämma in finns det alltid några som inte är nöjda, och den största är nästan alltid avsaknaden av 3G.

Analytiker har till och med uttalat sig i media och sagt att iPhone inte kommer att slå i Sverige just för att den saknar 3G*. Men är egentligen 3G så himla mycket bättre än Edge, som iPhone är utrustad me?

Nej. I alla fall inte om man får tro den här artikeln. Skribenten listar ett antal faktorer som gör att skillnaden inte blir så stor, och i bland faktiskt till Edges fördel. En av de viktigaste faktorerna är latency, hur lång tid det tar att få svar från servern man anropar. Eftersom de flesta webbsidor idag hämtar information från flera andra servrar (exempelvis annonser eller bilder som ligger lagrade på annat håll) är det många anrop som skickas ut på olika håll (det är ju bara att gå in på aftonbladet och se hur lång tid det tar att ladda alla annonser).

The result: loading Web pages on a 3G phone may actually take about the same amount of time as a phone loading those pages over an EDGE network because all the network time is spent setting up and tearing down connections, not actually sending big amounts of data. And so far, most carriers have preferred to optimize bandwidth at the expense of latency.

Lägg därtill att högre bandbredd är känsligare för störningar (hur många adsl-kunder har inte hört att de inte kan få 24Mbit för att de bor mer än ett par hundra meter från telestationen?) och skillnaden mellan 3G och Edge blir väldigt liten.

Because of the sophisticated signaling needed to do high-data rate transmission over narrow-band radios, higher bandwidth networks don’t do as well in real-world radio environments as a lower speed network will. Multi-path interference, doppler frequency changes, and radio noise disrupt high-bandwidth signals more than low.

Det finns fortfarande ett litet aber och det är att Edge inte är särskilt utbyggt i Sverige. I nuläget är det Telia som har ett litet nät, men det är framför allt i storstäderna det är tillgängligt, så om Apple inte väljer Telia som operatör så kommer nog 3G vara ett krav för att iPhone ska kunna utnyttjas fullt ut här.

Nu lär det sannolikt inte dröja allt för länge innan vi ser en 3G-version av iPhone, inte minst när den lanseras i Japan där GSM inte ens finns. Steve Jobs har ju sagt att 3G i nuläget drar för mycket ström och skulle göra telefonen alldeles för stor, varför det i nuläget inte är ett alternativ. Men utvecklingen går ju hela tiden framåt och Broadcom presenterade nyligen ett 3G-chip som är både litet och strömsnålt. En tänkbar kandidat för en kommande iPhone med 3G alltså, som inte nödvändigtvis behöver bli bättre än dagens med Edge.

* Trots detta bedrivs storskalig privatimport av iPhone, trots att det är besvärligt att få dem fungera med svenska operatörer och att varje uppdatering Apple släpper kan innebära nya problem, något som torde bevisa att iPhone har dragningskraft trots avsaknad av 3G.

Pilutta dig!

Vi var ute i Bokskogen förra helgen och gick en runda i solen. Efteråt blev det fika vid Torups slott. Nizar var nog lite avundsjuk på oss som åt kanelbulle och osttårta medan han fick nöja sig med en pytteliten slick grädde. Hur ska man annars tolka att han räckte ut tungan åt husse?

1052

Kamma hunden, ett rent helgnöje

Det lilla odjuret behöver ju kammas lite då och då. Ska man vara petig så ska en Westie ha sig en dust med borsten en gång om dagen, men eftersom vi inte ställer ut Nizar så håller vi inte så hårt på den regeln. Han tycker för övrigt att pälsvård är något av det tråkigaste som finns och gör allt för att komma undan. Det och det faktum att hundhåren yr över halva lägenheten när vi går loss med kammarna gör att vi försöker ta det på städdagarna.

I dag var det städdag, och således också kamdag. Det är lika faschinerande varje gång att se hur mycket päls som kan lossna utan att Nizar för den skull blir mindre luden. I bland blir det faktiskt så stora högar att det är svårt att skilja dem från hunden (den brukar dock inte flytta på sig när vi tar fram dammsugaren).

1038

Hund eller bara päls? 

In och ut är inte samma sak

Spirit, eller Spirit Stores som de tydligen heter numer, har en butik i Malmö där läskunnigheten inte verkar ligga på topp. Dörren ut mot Davidshallsgatan har en väldigt tydlig anvisning om hur den ska öppnas, men det verkar inte som om någon läser den.

1034

In eller ut?